2010-09-26

Gräset

I started writing s short story a couple of months ago. I think I mentioned it here at some point. It was for a course I took. (which I in the end dropped out of) I haven't yet written the ending. But I thought if anyone is interested you are welcome to read it. I would also love to receive a comment from you if you do.

What I would like to know is how do you think it will end and does the story remind you of something else, what ever it is, a song, a painting. whatever. I do have an ending to the story in my head, I just haven't written it down yet. But I think it would be really interesting to find out what the reader THINKS is going to happen....

Unfortunately it will be in Swedish. So for english readers: I am sorry. Maybe one day when I become a famous author I will translate it for you. :P

I hope some of you have the patience to read it though... So here we go.


Gräset

Vi bor i ett gräsligt område. Stort gräs. Gräsligt var vad min mor brukar säga när hon kom på besök. Bredvid det stora torra fältet i en annars så lummig småstad. Här ute brukar barnen leka, spela fotboll, brännboll och ibland flyga drake ifall vinden blåser i rätt riktning. Kommunen har gjort allt för att gräset ska ta sig och hålla sig grönt. Konstbevattning, inhägnader så att inte barnen skall springa och trampa ner gräset. Men ändå tar det sig aldrig. Som en gammal mans kala huvud, små tussar här och var, spröda hårtester, grådaskiga och risiga. Ingenting verkar hjälpa. I den annars så lummiga småstaden vi bor i finns vår äng, vår döda äng. För det är så den kallas. Här kan ingenting växa. Men barnen växer och blir stora, nya barn intar döda ängen. Men det är inte våra barn. I vårt hus bor mest gamlingar, lika kala på huvudet som ängen. På vintern täcks deras kala skallar av stickade mössor och gubbkepsar. Ängen täcks med snö. Vi har bott här nu i fyra år. Jag fastnar fortfarande ibland med blicken ut över de lekande på döda ängen, faller i mörka tankar och kan ibland vara borta i dagar. Det är då min sambo kommer hem med hämtmat, blommor och choklad. Han frågar vad det är och jag säger att det är en av de där dagarna i månaden. Den röda veckan. Jag kan bara se blod och död. Döda ängen och jag, vi är som en och samma kropp, lika torra sköra, i vår obördiga jord skall ingenting växa.

Det är fyra år sedan den röda veckan. Fyra och ett halvt år och tre dagar. På pricken i dag. Jag har räknat. Jag har alltid varit regelbunden. Tills den dagen då den röda veckan plötsligt inte längre infann sig. Jag visste med en gång vad det handlade om. Med pirr i magen och benen stegade jag mot apoteket. Jag kunde ha spruckit när som helst, som en ballong som väntar på att spräcka tystnaden. Den pirrande lyckan av att veta, men ändå inte vara säker, inte våga visa. Men jag var säker och en timme senare kom jag ut från damtoaletten i gallerian med det största leendet och den största lyckan i handen. Pricken över I-et, krysset på en liten pinne. Beviset i min hand på att jag hade ett litet frö, ett litet kärleksfrö planterat och växande inom mig.

Nu var det brått, planer skulle göras, lägenheten säljas. Vår lilla etta som vi älskade så mycket skulle renoveras för att säljas dyrt, dyrt nog för att ge oss en liten insats till den större lägenheten vi drömde om. Vår drömbostad där vi skulle bygga vårt kärleksnäste, så våra frön och fostra vår lilla familj. Nu väntade en stor förändring i våra liv. Vi ville slå oss till ro, nu skulle det bara vara vi, vår familj alltid i första hand. Inga fler stora fester till gryningen. Vi hade redan gjort allt det där, så länge. Vi var färdigutbildade. Nu var vi i nästa skede, planerade för de kommande åren. De kommande åren av föräldraskap, att få se vår lilla knodd växa och bli lång med stora fötter, finnar och tonårsutbrott.

Min sambo kom in genom dörren en morgon efter hans nattskift, andan i halsen haglade kyssar och smekningar, satte mig upp i sängen och tryckte ett tidningsutklipp under näsan på mig. Det var den. Det var vi helt övertygade om . Efter att hela morgonen ha diskuterat och inrett lägenheten efter planritningen och helt glömt att äta frukost visste vi, det var den. Det var vår lägenhet. Nu började nervositeten. Vi var tvungna att tänka taktiskt, inte buda för högt, inte för lågt, i alla fall inte till en början. Vi skulle ha den. Det bara måste bli så. Den skulle bli vår.

Det gick som vi förutspått, budgivningen började sakta men säkert tills den nådde rimlig nivå, då slängde vi in storkovan. De andra budgivarna backade, nu var det bara vi och budgivare åtta som budade vidare. Vi fick buda en bit över vår gräns, men budgivare åtta lade sig till sist på 3,7 miljoner.

En regnig kväll i oktober gick vi för att skriva på kontraktet och hämta nycklarna. Sedan började allvaret. Allt skulle organiseras och packas ner i lådor, vi hade inte mycket tid. Det var tungt arbete och jag fick inte lägre lyfta på samma sätt som tidigare. Jag var bara sex månader in på graviditeten, men ändå ganska stor. Jag ville lyfta, jag ville hjälpa till. Hade svårt att se min sambo slita och svettas och själv inte göra någonting. Han skötte större delen av flytten själv, medan jag otåligt gick och vankade. Sedan bar vi av med flyttbilden. Jag var först in i lägenheten, drog handen över alla ytor, gick in i det som skulle bli vårt sovrum. Och där stod den. En liten sammetsask mitt på golvet. Det var så det kom sig att min sambo friade till mig. Han hade smitit upp i lägenheten en kväll på väg till jobbet och lagt den lilla asken där. Vi hade ju haft nycklarna i några dagar redan, men jag hade envisats på att inte besöka lägenheten innan den angivna flyttdagen. Jag ville suga på karamellen ett litet tag till. Få leka med nycklarna i min ficka och drömma om lägenheten de tillhörde. Men han hade alltså smitit in utan min vetskap.

Nu började vårt nya liv. Storartade planer. Bröllopet planerades till sommaren. Men så blev det inte.

Två månader efter att vi flyttat in insjuknade jag. Vi trodde det var influensan, det var ju sådana tider. En kall vinter. Min sambo bäddade ner mig, hjälpte att duscha av mig svetten och bäddade ner mig i rena lakan, matade mig med teskedar buljong. En vanlig blivande mor skulle kanske ha tagit sig in till sjukhuset, men inte jag. Jag har alltid envist velat klara mig själv. Undvikit läkarhjälp in i det sista. Så jag låg där i fem nätter krampande svettig och hallucinerande. Jag minns inte mycket av de nätterna. Bara drömmarna. I mina drömmar hade de öppnat min mage, min baby hade rymt. Jag letade och letade men kunde aldrig hitta honom. Tydligen hade jag ändå envisats med att inte bli skickad till sjukhuset, trots att min sambo insisterade, trots att jag inte minns det. Någonstans måste han ändå tagit beslutet över mig. Jag minns inte hur det hände, men jag minns blåljusen, de bländade mig. Jag hörde ingenting av vad som sades. Och om jag hörde så minns jag inte. Korta samtal, någonting om barnet. Mitt barn. Jag var medvetslös när de skar upp mig. Två dagar senare vaknade jag med slangar i alla hål, nya hål i mina armar, nålar och tickande maskiner. Jag visste inte var jag var. Jag visste inte vad som hänt.

De tog barnet ifrån mig. Mitt barn var dött. Det hade varit dött i en vecka. Upptagen av mitt eget tickande hjärta och min höga feber hade jag inte märkt att det lilla tickandet inom mig abrupt hade slutat. Jag fick aldrig se min son. Jag var för skör för det. Min sambo ordnade alla begravningsförberedelser och när han inte gjorde det satt han stilla vid min sida. Drog fingrarna genom mitt hår och höll honom i handen. Jag kan inte ha varit det bästa sällskapet. Jag sov mestadels av tiden. Min kropp var trött och full av infektioner, infekterad av det döda barn jag burit. Tre veckor var vi utskrivna. Man kan tycka att sjukhuspersonalen borde ha haft en längre uppföljning av hur det gick för oss. Men efter två stödsamtal ansåg man att vi i vår lilla familj hade så bra kontakt och stöttade varandra på ett så bra vis att vi klarade oss själva. Vår lilla familj. Vi två som skulle bli tre men sedan bara blev ensamma. För nu var vi ensamma. Vi gled, längre och längre ifrån varandra. Stundom nära, stundom så lång långt borta.

Jag är långt borta nu. I tanken. Vi har sagt att vi skall sluta älta det som hänt, och jag är bra på att dölja det. Men det går inte en dag utan att jag tänker på min förlorade son. Nu har vi bott här i snart fyra år. Fyra och ett halvt år och tre dagar sedan den röda veckan. Ändå ser jag bara blod. Överallt. Jag hatar barnen, barnen utanför vårt fönster. Jag hatar dem med allt jag har. De är alltid där. Men det bor inga barn i vårt hus. De är någon annans barn. Inte våra.

Det är förbannat att vara kvinna. En man kan få en pungspark och ett miljontal spermier kanske dör, men produktionen är igång igen till dagen därpå. Som kvinna räcker en spermie, en graviditet och ett missfall och hela maskineriet kan slås ut. Vi har försökt få barn igen. Vi försökte, i början. Sedan gav jag upp inom mig, sa att jag inte kände mig redo. Att jag börjat ta mina piller igen. Det är inte sant. Jag håller kanske mycket hemligt för min sambo, men det är min stolthet. Min stolthet och min rädsla för att inte räcka till. Att han inte vill ha mig som en utan som två. Jag kan bli två. Han kommer alltid att bara vara en. Med en massa spermier i pungen.

Det är när jag är på väg hem med matkassarna som det händer. En fotboll kommer flygande rakt i mitt ansikte. Jag tappar matkassarna och grönsaker, mjölk och pasta flyger. Jag svär och vänder mig åt hållet bollen kom ifrån. Men det är ingen där. Ängen är tom. Jag tittar upp mot ovanliggande balkonger. Kan bollen ha kommit uppifrån. Men inte en människa syns till. Det bor inga barn i vårt hus. Jag minns när jag var liten och jag och min bästa vän fyllde ballonger med vatten och kastade ner på grannar som råkade gå förbi. Ett elakt skämt. Ett roligt skämt. Sablars ungar. Man har själv varit en sådan, odräglig och trotsig. Kanske börjar jag bli gammal, en gammal tjurig tant som inte tål när ungarna skriker och bråkar, inte står ut med när grannarna låter. Jag känner mig plötsligt tung, äldre, liksom böjd. Det är ingen annan där än jag och bollen. Så är det, terminen har ju börjat. Barnen är tillbaka i skolan. Men det förklarar fortfarande inte bollen. Jag sparkar iväg den ut på ängen, från det håll den verkade komma. Plockar ihop mina matvaror och öppnar porten. In i den trånga hissen, trycker på knappen, 8e våningen. Stirrar mig själv i ögonen. ”Skärpning. Inte bryta ihop nu. Inte över en fotboll.” Kommer upp till 8e våningen öppnar med möda hissdörren trevar efter nyckeln och låser upp dörren till lägenheten. Den är tom. Jag vet inte vart min sambo är, men han är inte hemma. Jag pustar ut. Ställer ifrån mig matkassarna och sätter mig i fåtöljen med utsikt ut genom fönstret. Så stelnar jag till. Ängen. Den tomma ängen därifrån fotbollen kom är nu full av lekande barn. Jag blinkar. Klappar till mig själv i ansiktet. Men de är där. De leker och springer som om ingenting hänt. Som om de inte visste om att ängen alldeles nyss var tom. Att jag såg att de inte var där. För jag såg det. De var inte där. Ängen var tom. Mitt huvud snurrar. Jag reser mig och går in i badrummet. Sköljer ansiktet med kallt vatten. Dricker vatten ur kupade händer. Ser mina ögon i badrumsspegeln. Mina ögon. Där är jag. På andra sidan spegeln stirrar jag tillbaka. Blek. Jag är där. Det är jag. Jag häller upp ett glas vin. Häller upp ett bad. Undviker att titta genom fönstret. Önskar. Önskar att någon var där att hålla om mig. Var är han? Var är han? Varför är han inte hemma? Varför är han inte hemma idag när barnen var där? Jag klär av mig kläderna och lägger mig i det skållheta badet. Ligger med huvudet under vattnet, bara näsan ovanför ytan. Ligger tills kylan börjar krypa och lugnet lägga sig. Jag fick en boll i huvudet. Den måste ha slagit mig hårt. Jag är inte galen. Det är sådant som händer. Jag fick bara en boll i huvudet.

När min sambo kommer hem. Står lunchen på bordet. Han har fått jobba över sitt nattpass, kaos på jobbet. Slänger i sig pasta carbonnara och går och lägger sig. Jag är på väg att berätta om barnen men hejdar mig. Jag fick en boll i huvudet idag. Jag överreagerade. Det var bara en boll.

Jag vaknar på natten av skrik, tjut och skratt. Vem fan låter sina ungar vara ute så här sent? Vårt hus är väldigt lyhört. Men min sambo sover genom allt. Han har en tredagarsledighet och anpassar sin dygnsrytm direkt till det normala. Jag vet inte hur han gör. Nu sover han som en stock. Skrik och stoj. Jävla ungdjävlar, jag tar morgonrocken, det är varma sommarnätter ännu, trotts att det nu är mitten på september. Ovanligt varmt. Jag går ut på balkongen. Det är becksvart ute, nätterna är inte lika ljusa som i somras. Inte klockan två. Trots att det fortfarande är varm. Genom mörkret skymtar jag skuggor där ute. Åtta våningar ner. Hur kan de leka så högljutt? Här står jag i bara morgonrocken. Vad ska jag göra? Jag kan inte skrika ner till ungarna, antingen hör de inte eller så väcker jag väl hela huset. Jag går in och stänger. Tassar ut i köket och dricker ett glas vatten. Det är ljummet. Allt är ljummet. Det blir väl öronproppar i natt med. Jag är lättväckt. Så är det bara. Min sambo kan sova en evighet. Genom allt. Även grannar som borrar om mornarna. Han behöver sin sömn. Han jobbar konstiga tider. Men han har väl lärt sig antar jag. Jobbar man på natten måste man lära sig sova på dagarna. Sova genom grannarnas oljud. I ett lyhört hus. Det är lyhört. Mannen ovanför vankar runt med käpp dagarna i ända. Grannarna vägg i vägg har högljutt sex, helst runt middagstid. Helst i badrummet som ligger bredvid vårt. Jag spionerar inte på grannarna. Inte medvetet. Det är oundvikligt. Men ingen har barn. Jag vet att ingen har barn. Vem är så oansvarig att de låter sina barn leka ute på ängen klockan 2 på morgonen? Dödens äng. Alla vet att den heter så. Är de inte rädda? När jag var liten kunde ett sådant öknamn skrämma slag på mig. Barn är så bra på att egga varandra. De berättar läskiga sagor och skrämmer upp varandra. Jag minns den gamla tanten som bodde i mitt hus när jag var liten. Alla barn på gården visste att hon åt barn. Vi var helt övertygade. Stackars tant. Otaliga gånger fick hon sina rutor krossade av pojkarna eller blev offer för mina vattenballonger. Men vem låter sina ungar vara ute så här dags? Öronpropparna är i. Snart sover jag. Men tankarna mal.

Jag vaknar sömndrucken med en bricka i knät. Min sambo har kommit med frukost på sängen. Vi äter den. Han äter mest. Jag äter bara lite. Sedan älskar vi. Det är sällan vi gör det nu för tiden. Allt som oftast jobbar vi om varandra. Allt som oftast har jag den röda veckan. Då får ingen närma sig mig. Det har han lärt sig. Jag blir som en igelkott som fäller ut mina taggar. Även nu, efter nio år tillsammans får han inte närma sig mig. Inte då. Han vet inte att den röda veckan inte finns, inte uppenbarar sig. Bara som en tanke. I mitt huvud. Det är blod och död. Men idag mår jag bättre. Idag älskar vi, sedan badar vi tillsammans. De är bra de dagarna. Då han är ledig och kan se mig. Bara mig. Jag går inte ut idag. Min sambo handlar pizza. Vi äter och ser en film. Wings of Desire av Wim Wenders. Det är en sorglig film om olycklig kärlek. En ängel som förälskar sig i en trapetsdansös. Hon är människa, hon är ensam, han är ängel. Han kan läsa människornas tankar. Hon kan inte se honom. Ingen kan se honom utom barnen. Så han hoppar, han dör för henne och blir människa. Som människa kan han känna smärta, smak och se färger. Han träfar sin kärlek till slut på en bar. De hälsar på varandra. Igenkännande. Som gamla vänner. Sedan är filmen slut. Jag vet inte om jag tycker att filmen slutar lyckligt. Alla i filmen är olyckliga. Jag känner mig tom. Jag känner igen mig i henne, den ensamma trapetsdansösen. Jag känner igen mig i honom, betraktaren, som ingen kan se. Filmen lämnar mig i en känsla av tomhet. Det känns så ibland. Väldigt ofta. Som om ingen kan se mig. ”Ingen utom barnen” Det slår mig plötsligt. Jag ser dem. Men kan de se mig? Det känns som att det är viktigt. Jag vet inte varför. Allt har varit så upp och ner. Allt är så upp och ner. Bollen här om dagen. Det var ingen där. Plötsligt är jag övertygad, trotts att jag intalat mig själv gång på gång att det bara var inbillning. Att jag fick ett slag i huvudet. Men jag vet ju det. Det var ingen där. Jag är säker. Min sambo kysser min hals, händerna under min tröja. Men jag har blivit en taggig igelkott igen. Jag kan inte vara med honom nu. Kan inte, men borde. Måste. Jag korkar upp en flaska vin. Jag måste tänka på annat nu. Jag måste vara här. Jag korkar upp en flaska vin. Vi dricker det i vardagsrummet han i min fåtölj, jag i hans, med ryggen mot fönstret. Taggarna lugnar sig, drar sig tillbaka. Jag är människa igen. Full och dum. Levande men tanklös.

Det har gått några dagar. Min sambo jobbar och jag har persiennerna nerdragna. Jag har inte gått ut nu på 4 dagar. Inte ens för att handla. Jag måste handla. Vi har nästan ingenting att äta. Jag har sagt att jag varit sjuk, att jag inte orkat gå ut. Min sambo handlade lite frukostmat igår på väg hem från jobbet. Idag måste jag handla. Han sover redan. Han kom hem och jag sov. Jag vaknade och han sov. Jag har sjukskrivit mig från jobbet veckan ut. Influensa heter det. Jag borde inte synas ute ifall någon kollega råkar se mig. Men jag måste handla mat. Min sambo jobbar natt. De vet det. Jag ser mig i spegeln. Jag ser blek och sjuk ut som det är. Osminkad tovig i håret. Skulle de se mig skulle de nog inte ifrågasätta min skörhet, min sjukhet. Jag måste handla. Men jag vill inte gå ut. Jag måste handla. Jag tar på mig skor och jacka. Kliver ut genom dörren, in i hissen, bottenvåningen. Ut genom porten. I min plötsliga bestämdhet att handla hade jag nästan glömt varför jag varit innestängd i fyra dagar. Barnen. Jag håller på att bli galen. Men de syns inte till. Tack och lov. Kanske är de i skolan i alla fall. Jag handlar. Möter ingen jag känner. Känner mig sjuk och främmande inför omvärlden. Inför människorna. Att det finns så mycket människor i en så liten stad. Jag har varit strandsatt i vår lägenhet i fyra dagar. Min öde ö. Livet går vidare. Folk i mataffären handlar som om ingenting hänt. Jag är osynlig. Jag borde skärpa mig. Ta mig i kragen. Jag kan inte stänga in mig i all evighet. Jag borde skärpa mig. Jag måste skärpa mig. På väg ut ur affären är jag en millimeter från att snubbla över någonting. En fotboll. Trotts att det är så mycket människor i mataffären är det inte mycket folk ute på gatan. Någon ute med sin hund. Två tanter på promenad. Inge barn. Jag tittar på fotbollen framför mig. Jag fick den i alla fall inte i huvudet den här gången. Men vems boll är det? Jag ser på den i några sekunder. Bestämmer mig. Jag skall ta tjuren vid hornen. Tar bollen under armen. Bin lediga arm utan matkasse. Går hemåt. För tjugo minuter sedan när jag lämnade hemmet var ängen tom. Nu är barnen där. De leker. Men ingen sparkar boll. Jag ställer ner mina matkassar utanför porten. Tar bollen och går ut på ängen, fram till en pojke. ”Är det din boll?” Pojken vänder sig om och skrattar åt mig. Han säger ingenting. Han bara skrattar. Sedan rycker han bollen ur mina händer och springer. ”Hallå!? Är det din boll? Du kan väl i alla fall säga tack?” Jag ropar efter honom. Men han svarar inte. Vänder sig inte om. Springer till de andra barnen tjugo meter bort och de börjar leka igen. Jag suckar. Går tillbaka till mina matkassar och går in i porten. I hissen slår det mig. Borde inte barnen vara i skolan? Vart var de alldeles nyss? Det var inga barn på ängen när jag gick hemifrån. Pojken som tog bollen såg ut at vara åtminstone tio. Varför var han inte i skolan? De andra barnen verkade vara i ungefär samma ålder. Definitivt skolålder. Det irriterade mig. Vilka föräldrar var så ansvarslösa att de inte såg till att deras barn var i skolan? En tisdag. Och att låta sina barn vara ute och leka klockan två på natten… Ansvarslöst. Jag måste ta ett snack med deras föräldrar. Men det bor inga föräldrar i mitt hus. Inga barn heller. Vems är barnen?

Jag sätter mig på balkongen. Häller upp en ljummen folköl. Tar en cigarett. Det var länge sedan jag rökte sist. Två år nu. Jag köpte cigaretter i affären. Ingen bra idé. Men jag orkar inte bry mig. Det är som om jag tänker bättre med pinnen mellan fingrarna. Blir lugnare. Samlar mina tankar. Som att det är det som fattats mig. Därför allt har varit upp och ner. Jag tar djupa bloss. Hostar inte ens. Trotts att det var länge sedan sist vi sågs. Min cigarettvän och jag. Barnen leker. De springer och springer. Blir aldrig andfådda. De stannar aldrig. Hur gör de för att aldrig bli andfådda? De är barn. Barn kan leka hur länge som helst. Springa hur långt som helst. Hela världen är en lekplats. Hela världen. Och ängen. Dödens äng.

Jag har dödat ett barn. Hur det hände vet jag inte. Hur man kan göra någonting sådant vet jag inte. Men jag har gjort det förr. Hade jag åkt in till sjukhuset tidigare kanske mitt barn hade levt idag. Jag dödade mitt barn. Och jag har dödat ett till. Jag minns bara kniven och barnen som sprang. Kniven. Varför skulle jag ha med mig den? Har jag blivit så paranoid. Jag har börjat ta med mig den överallt. Utifall att. Jag högg. Och högg. Och högg. Jag minns inte hur många gånger jag högg och hur länge. Men det svartnade. Jag minns barnen. De sprang. De skrek inte ens. Allt var tyst. De bara sprang. En liten pojke. Blodig. Död i mina armar. Jag har dödat ett barn. Ett barn har dött i mina armar. Paniken. Det var kväll. Min sambo var redan på jobbet. Någon skulle se. Någon skulle veta. Barnen skulle skvallra. Någon skulle se. Jag släpade in pojken i en buske. Björnbärsbuskarna. Rev mig. Mera blod. Hela jag. Jag ser bara blod. Upp till lägenheten. Slänga av kläderna, duscha, skrubba. Kläderna i en påse, Ner i sopnedkastet. Svarta sopsäckar. Jag behöver svarta sopsäckar. Jag hittar svarta sopsäckar. Rena kläder. Inte vita. Svart som natten. Ryggsäcken. Svarta sopsäckar. Jag går ner. Han ligger kvar i busken. Blodig. Han ser mindre ut nu. Yngre. Liksom tanig och mager. Så oskyldig. Nästan sovandes. Jag har dödat honom. Nu måste jag fullfölja det. Tänka som en mördare. Måste göra mig av med mitt offer. Ingen får se mig. Ingen får binda mig till dådet. Han är liten. Han rymmer i en sopsäck. Jag kan bära honom utan problem. Jag är inte rädd längre. Jag har dödat ett barn och jag kan göra vad som helst. Jag klarar vad som helst. Jag är inte rädd längre. Jag tar mitt barn över axeln. Mitt döda barn i sin grav av sopsäckar. Det är mörkt ute och folktomt. Ingen ser mig. Jag går över ängen. Det är inga barn här nu. Det är blodspår i gräset. Med det ser ut som om det skall regna. Jag är inte rädd längre. Jag går och går tills jag kommer djupt in i skogen till skön. Här badar barnen om somrarna. Men inte nu. Det är höst och börjar bli kallare. Barnen går i skolan och får inte längre vara ute sent om kvällarna. Bara barnen på ängen. Men inte nu längre.

Fortsättning följer...



2010-09-22

down boy - The Yeah Yeah Yeahs

Ok, so I couldn't make up my mind. This song is fantastic. I LOVE IT! Also from the ep "Is Is"


Yeah, Yeah, Yeahs-Rockers To Swallow

This is for Säni,
http://colormeonce.blogspot.com

Unfortunately there is no "real video" But this was the only version I could find on youtube which wasn't live and with crappy sound. This is one of my favorites. .)


2010-09-16

Where The Wild Roses Grow

Absolutely stunned! I have just got the 4 first pictures from Sanna from our photo shoot inspired by "Where The Wild Roses Grow". I can hardly believe it is me in the photo's... Wow!
It was great fun making these pictures. The photo shoot involved lying around in the lake which was soooo cold. I'm guessing between 12-15 degrees Celsius. So now I am home with a terrible cold and playing Dragon Age all day. But as you can see by the photos: IT WAS WORTH IT! :)

model: Gabrielle Syrén Baker
Makeup artist: Jenny Möller
Photo-ass: Felix Alnemark
Photo: Sanna Skerdén

2010-09-13

Where The Wild Roses Grow, backstage.

I must be the most impatient person in the world. I love secrets, but I always destroy them for myself. If anyone is keeping a secret I can taunt that person forever, guessing and guessing. I have even as a grown up opened my birthday presents before my birthday, and then packed them up again so I can open them again later... I am terrible at this. I am really good at keeping secrets though. I am not the one that blabbes. The problem is I never get surprises, because people know I always destroy them. But I love surprises! My dream is that someone will one day organize a surprise party for me... Every year at my birthday I hope for this to happen...
Anyhow. Just realized it is only two days since the photo shoot with Sanna. It feels like ages... I know it takes time to fix the photos. And I keep telling myself this but it doesn't work on me. :S

Well well... We had a great day anyway. Saturday. I'm amazed how long time everything takes. Time just run through your fingers and all of a sudden it's dark! Well that probably means we had a good time though doesn't it? Untill I get some photos I'll keep you satisfied with some backstage pics! :) (Or keep me satisfied, not sure...)We started out at my place and Jenny did the makeup. This is NOT a good picture of me though. I always get what I call The Skaleman Throat. Skaleman is a tortuous from Bamse. Just google ok. You Swedes will know though...Sanna fell in love with my cats. Well who doesn't? They are quite charming I must admit. Well, most of the time anyway... These photos are of course taken by the great artist herself. Not by me that is. ;) This is my cat Saskia. (aka Saskiaboll, bollen, bullen, bullbit and so on. As we say: "Kärt barn har många namn")This is my cat Samson (aka Samsonit, Niten, Svanson) licking his precious non existing balls. Charming...We arrived at our location (Erstaviksbadet) and met this young man. Felix. He is a photographer too and helped out Sanna with some of the technical stuff. I had baked some cookies, so the first thing we did was eat a couple and drink some coffee in the sun. Very nice. I was verry up for a swim at this point. Kind of changed my mind later though... but it was fun. :) (And cold!)The lake....Clearing up the scenery. Beer cans and stuff. Jenny is holding on to me so I don't trip and die. Which of course I did anyway. But that was sort of the whole point...Balancing away over underwater tree trunks and goo... Trying not to fall...My rebirth. Very wet and very cold... Jenny helps me undress and dress.The great artist herself! (And me putting on my bra in the background. Nice.)Group pics! Sanna, Jenny, me & Felix.

2010-09-10

Waiting...


I am pouring up a hot bubble bath and a glass of white wine. One day I will probably have to move to a flat with out a bath tub, I dread that day. I am more of a bath person than a shower person. I have had a great day today. Walked arround town with one of my best friends -Hanna and her baby boy Hugo (aka Bullen). He was in a bad mood though, really tired, and so were we... I havn't slept much this week, but tomorrow I have no things planned, and no school (!) so I can get up what ever time I like! I actually got a membership at a gym today as well, it's only for this month though. But it means I have a bit of time to try it out and see if it's my thing or not. Tomorrow I am going to a dance class and on next thursday I will be doing some yoga. I used to do yoga when I was little, because my mum did yoga when I was about 13. Then one night I got in a teenage tantrum and decided that I would jump off the balcony if my mum went to her yoga class (HAHA!) so she decided to bring me with her... So I did yoga once a week until I was about 16. I've really missed it since. I think this yoga class will be physically harder though than the one I used to go to. We'll see...

After hanging out with Hanna and Hugo I got home and had a twenty minutes rest, then got into town again to meet Sanna and Jenny and plan the photo shoot on Saturday! We had a really great time. We kind of got off the subject of planning though and just talked about other stuff. But we managed to plan it all in the end. They are coming over to my place on Saturday so Jenny can fix makeup and hair and then we'll head out to the lake where we are shooting. I'm REALLY looking forward to this. It is great to work with people you really get allong with. They are both lovely people that I would love to hang out with more often, not only for photo shoots. (You hear that Sanna? I know you are reading...hah!) Thanks for today. You really made my evening!

Now waiting for that boy to get home so we can hang out a bit. And guess what? He is not working tomorrow!!!!! I havn't seen him all week and hardly see him now days as he works ALL THE TIME. Right now he does three peoples work, so even when he is at home he is working mostly... :( I miss him... We had five days holiday this summer together. 5 DAYS. And during those five days we were in Cornwall with friends, so we were not alone together once. I just cant wait until December. His mum has invited us to Egypt for two weeks over Christmas. Then we will have time. Just to eat good food, drink good wine and hang out...

2010-09-09

Kylie Minogue & Nick Cave - Where The Wild Roses Grow

So also, I have to make up for my bad mood last night. I was all moaning about school. anways the girl I so claimed that I hated turnd out to be ok today. Well she was still a bit of a selfish bitch, but she is actually quite funny. We even made it to the tube together and talked about politics!

Problem is, she is that type of gal that is much smarter then she appears to be. She acts (and is) like a complete bimbo, which makes her seem more stupid then she actually is. I hate when women do that. It happens all to often.

We are one another s complete opposites. But that kind of makes us get along in a strange way. Weird how life twists and turns...

She is also the first person my own age that I've met that admits that she does botox to her lips! This is so weird. Botox ios not even on my world map. I would never ever ever touch a thing like that.

Anyways, that was that.

Soon soon my friends I will upload more photos from my photo shoot with Bogdan. I promise!

Also I am doing a photo shoot on Saturday with Sanna http://colormeonce.blogspot.com/ inspired by the music video for "Where the wild roses grow" It will be cooooold...but great fun! Sanna is a great photographer and I have no doubts at all that the pictures will turn out fantastic! :)


Cheap Skincare!

I have decided to start doing something about my skin problem.
I've been on medication for my bad skin 3 times, it works for a while then it goes back to the way it was... My main problem is that I have really dry skin which then causes acne. Yes, you can have that combination too. Acne doesn't always come with oily skin.

I know -quit smoking would be a good start. But it is hard when my boyfriend smokes so much. And no, I have absolutely no discipline... My plan is to start eating healthier first. It's not that I want to loose weight, I am slim and don't easily gain weight anyway, but I eat like crap and I have started to feel that it's effecting me in a bad way. Mostly I am tired all the time and I have a hard time sleeping. So my sister and I have decided to start running together once a week. I would never do it myself, so it's a good start. Also I have started making notes on what I eat and drink, mostly because I am worthless at drinking (water that is... ;)) You get moisture to the body from what you eat as well, but it's still important to drink.

Ok so today I have held a "mini spa". Quite a nice thing to do when you are home alone. So this is what you do:

-Have a nice long bath, candles, good music and so on.
Put your hair up in a hairband so it doesn't get in the way. Wash of your makeup and wash your hands.

-Use a piece of lemon against the skin. get the lemon juice all over your face (Not the eyes!). The citric acid will take away dry skin and cleans the pores. This will sting a bit... Leave on for about five minutes then wash away with cold water (this neutralizes the acid).

-Boil some water and pour it in a bowl of some sort (I added cinnamon and honey to the water, it smells nice and is supposed to have soothing effects. Also in old time cinnamon was believed to hold magic powers and act stimulating for sexual lust. So there you go.) Have your head over the infusion for about a quarter of an hour with a towel over your head. This softens up your skin and opens the pores.

-Afterward you can use a mask to add nutrition to your skin. I didn't have on e so I used avocado which you can make your own mask with. (There are lots of recipes on the net, but I chose to go with plane avocado) Avocado contains lots of oils, B-, E- and K-vitamins. Leave it on for about ten minutes. You can use the inside of the avocado skin to peel your face as you go.
-Wash off with warm water. Use a toner with vitamin E. Then add a moisturizing cream.

Voila!
This is the first time I try this. I wont be doing it every day I can tell you. Once a week maybe. My skin feels really nice and clean. I like that you don't really have to buy any expensive products.

2010-09-08

This doesn't work...

Photo by Bogdan Grigore http://bogdanphotos.wordpress.com

Today has bee a hectic day. I have seriously bee studying ALL day. From 9 this morning until 12 at night. I had two hours break to eat... Now of cause I cant sleep because I have international politics (after world war 2 ´till present) spinning around in my head!

So I thought I just need to do something else. Like write in my blog!

(thinking)

(thinking)

Hm...

Just realized I don't really have anything to write about. That is probably not true though, but all I can think of are different European based organizations and so on and so forth... And I don't particularly want to write about that, and you (if there is anybody reading) probably don't want to hear about it anyway.

So here is a really fun list instead: Things I am stressed out about.

- This test I'm doing first thing tomorrow morning, like I said, international politics.

-A group assignment about Korea that we are doing. (I'm doing North Korea), mainly because there's a girl in my group that is such a total BITCH. I rarely really dislike people. This woman, I have spoken to her for about five minutes. She did not introduce herself to the rest of the group (she was thrown into our group after we already started the project because she had not been at school for some reason), and seriously, she behaves like she was Kim Jong-il himself! Do this do that and thinks she can completely re-organize our work which we have already started. If she starts bitching tomorrow again, seriously, after three nights of almost no sleep and that test I'm doing tomorrow, if she starts being rude again tomorrow she's in trouble... I will not be in my best mood tomorrow, that's for sure.

-I also have to write an essay on Korea, this is for another subject though, and it's not a group assignment.

-I have to write an essay about women rights through out history.

-I have to apply for CSN to get any money at all. I have just never worked out the easiest way to do it. And they really freak me out. I am actually really scared of them. What if they don't want to give me any money because I failed a couple of courses this spring (never applied for money then though). They could actually do that which would mean that I would have to drop out of school to start working again. And I only have 400 points left, I'll be finished at Christmas and then I can go to university. I HATE the Swedish system, I hate the ruling government. The latest year they have been cutting down resources at 30% from the "adult pre-university schools", They have also changed the system so that your grades then are worth less than if you did them in gymnasiet (like 6th form in sweden) This means that you are "punished" by society if you drop out of school at the age of 16. Whilst when you are 16, you are not of age and can not decide or do anything about the social standards which you live in. You can not chose the environment you grow up in or what parents you get to have. These were some of the causes I didn't manage to go to school at that age. And now the government is punishing me for having a lousy childhood to be frank. Great stuff.

Hopefully there will be a change of government on the 19th of September!
Vote 'em away my friends!

Sorry... This really didn't help. I just got in a bad mood and am even more awake.

IT DOESN'T WORK!

I just want to sleep...

WHAT DO YOU DO WHEN YOU CAN'T SLEEP? Counting sheep has never worked for me...

Sorry for being in a bad mood again. I am nice, I promise!
Night. xxxxx G

2010-09-03

Luno Marica Kornevall


Lovely Luno. It is hard to understand. You were always the one who kept us together. The little I knew you. The short time we got. You were always the one that was down to earth. You always spoke your mind and saw people for who they were. You always acknowledged other people and made them feel special. I never told you how I admired you for that. We never had the time.
Sweet dreams beautiful girl.

You will me missed. In our hearts you will live on.

Until we meet again.

G

2010-09-01

Photo shoot with Peter Ljungkvist






Mkay... so... I decided to uppload some photos before they get to old...

These Pictures are by Peter Ljungkvist ( http://www.plf.se/ )and were taken sometime in June. They are taken just next door to where I work... I was a bit nervous that my boss would walk by or something. ;) It was great working with Peter. I was a bit nervous to begin with because I hadn't done a photo shoot in a long long time..

The photos didn't turn out to be quite what I expected. I intended on a pure fashion photo shoot, but instead they turned out like calm portraits. When I say I expected something else it does NOT mean that I am at all disappointed. I think these photos are wonderful and Peter is a truly great photographer. But I must say I haven't done a lot of fashion shooting. Whenever I try it doesn't really go my way. Mainly because I chose photographers that want to do fine art instead... Which like I said I really enjoy doing. But I feel I should try something else to get more experience in different fields. Any advice? I think a good place to start is to find a cool make up artist that I can work with. I have worked with a couple that have been really good and nice and everything, but I think we need to have the same visions and be able to cooperate more. Well well...

Cornwall

I have been absolutely useless at blogging lately. Sorry about that...
At last school has started again. So I have to start doing some hard core studying now. This week, an examination about the EU, a group project on North Korea, an article on womens history and lots lots to read... (Strindberg, Hemingway, History and socialstudies)
Also I haven´t been working now for some time, which is nice for a change. School full time seems to be the thing.Just got home from a week in Cornwall and Devon yesterday. We were on a road trip two friends, my boyfriend and I. Padstow - Saint Ives - Bath. Niclas and I didn't have much time to see Bath unfortunately, we only spent one night there and then had to take the train to London to catch a plane home because he had to be back at work the next day. Our friends Olle and Boel are staying two more nights and are still there, I'm envious...
I can't decide wich place I liked the most. We were to Rick Steins famous restaurant in Padsow which was one of my favorite parts. It was SO GOOD! WE had the tasting menu all four of us. I thought I would copy out what we had, but it seems Niclas has taken the menus to work to show his colleges, so I'll have to do that another time. If anybody is interested..
Unfortunately I didn't take any photos of Rick Steins restaurant as I had forgotten my camera at home. But I think Boel took some (crappy phone pictures, but at least it is something!) so maybe I'll post those later too...We found this absolutely stunning little village - Montacute. And that it was. If I remember it right this was somewhere near Exeter. It was magic, like something from a fairytale. It had a big castle too... I'd love to go back there. If I ever finish my book or reach old age, this is where I'd spend it.Tintagel said to be King Arthurs castle was a beautiful place. More the scenery than the actual castle though. The landscape was amazing. It was a really hot day too. Lovely times...

Chubby cheeks... Well I've always had what they in Sweden call "apple cheeks" but I think I must have gained a few kilos while in Cornwall. I don't normally eat breakfast and in Cornwall I had a three course breakfast every morning! (Yogurt with fresh fruit, toast and then a huge English breakfast on top of that. Eggs, mushrooms, beans, tomatos... You get the picture.)

These sweet little things at the kissing gate at Pencarrow House... Olle+Boel, Me+Niclas


Eden Project was cool, but (again like Tintagel) I was more amazed by the actual bioms than all the plants inside them...Padstow. The tide is out on this picture, but you can see where the sea should have been...

There, so you got your share of holiday pics for now. I'm guessing you can live without pictures of Stone Henge and stuff (just google it, you'll probably find better pics) Just for the record I have about 200 more, if anyone cares to see give a shout. (And that was after I deleted about 150...)

Ok, I know I am not writing much about photography right now. But I honestly havnen't done a lot of photo shooting lately. Or that is a lie. I have done two. One that I just forgot to write about and one that I haven't got the photos from yet. So have patience with me...